Feedback Feedback

Articole Medicale

Vederea binoculara

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  

Vederea binoculara reprezinta capacitatea de a percepe ca o singura imagine, imaginile receptionate de fiecare ochi in parte. Vederea binoculara nu este innascuta, ea se formeaza in primele luni de viata si se dezvolta cel mai frecvent pana la varsta de 5 ani. In tot acest interval vederea binoculara este o functie fragila, de aceea orice deficienta a vederii binoculare trebuie diagnosticata si tratata cat mai devreme.

Vederea binoculara are 3 grade:

 1. Perceptie simultana;
 2. Fuziunea (suprapunerea) celor 2 imagini la nivelul creierului;
 3. Vederea in spatiu (stereopsia).

Prezenta celor 3 grade ale vederii binoculare reprezinta capacitatea aparatului vizual de a percepe in relief obiectele tridimensionale, permitand aprecierea distantei si a adancimii.

Prezenta vederii binoculare este conditionata de anumiti factori:

 • acuitate vizuala buna la ambii ochi;
 • miscari oculare normale;
 • absenta deviatiilor strabice (ochi paraleli).

De aceea, este foarte important ca primul consult oftalmologic sa se realizeze din primele luni de viata, atunci cand parintele observa ca “ceva nu e in regula” cu ochii copilului sau.

Cercetarile recente arata ca la nivelul formatiunilor nervoase superioare conexiunile binoculare se formeaza precoce, intre 3 si 7-8 luni de la nastere. Este foarte important momentul in care survine un factor ce perturba dezvoltarea vederii binoculare deoarece diagnosticarea si instituirea tardiva a tratamentului adecvat poate compromite posibilitatea reeducarii si obtinerii unei vederi binoculare normale. Prezenta strabismului si/sau a ambliopiei (ochi lenes) afecteaza vederea binoculara. De fapt, copilul vede cu un singur ochi predominant (creierul neutralizeaza imaginea provenita de la ochiul lenes), sau vede cu fiecare ochi, dar pe rand.

Consultul oftalmologic la copil se va desfasura in etape, medicul oftalmolog trebuie sa se imprieteneasca cu copilul. Un consult oftalmologic complet include:

 • istoricul medical al pacientului;
 • testarea acuitatii vizuale;
 • masurarea refractiei oculare;
 • examinarea motilitatii oculare;
 • examenul biomicroscopic al polului anterior precum si al fundului de ochi.

Scopul consultului oftalmologic este acela de a prescrie o corectie optica adecvata in vederea corectiei eventualelor vicii de refractie (hipermetropie, astigmatism sau miopie), obtinerea unei acuitati vizuale egale la cei doi ochi (prin ocluzia sau penalizarea ochiului cu acuitate vizuala mai buna), exercitii ortoptice, tratamentul strabismului (ochelari speciali care pot avea si prisme incorporate in lentile, interventie chirurgicala).

Tratamentul trebuie inceput cat mai precoce, iar parintele trebuie sa inteleaga ca niciodata copilul nu este prea mic pentru a purta ochelari sau pentru o interventie chirurgicala. Numai instituit cat mai precoce tratamentul, se poate obtine vederea binoculara si astfel copiii sa poata urma orice profesie isi doresc (soferi profesionisti, chirurgi, arhitecti, cadru militar) si nu in ultimul rand sa se bucure de vizionarea unui 3D.

4.5/52 ratings

Dr. Raluca MOISESCU

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.