Feedback Feedback
int(16)

Articole Medicale

Subciclofotocoagularea laser pentru glaucom

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  

Subciclofotocoagularea

Glaucomul este o boala evolutiva, in absenta tratamentului specific, ce afecteaza ireversibil nervul optic. De cele mai multe ori, este asociata cu cresterea tensiunii intraoculare, dar exista si glaucom cu tensiune intraoculara normala.

Factorul ereditar este foarte important in aparitia glaucomului, astfel ca pacientii care au rude de sange cu glaucom, au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune pe parcursul vietii.
Nervul optic este responsabil de transmiterea imaginii catre creier, iar o tensiune intraoculara crescuta il poate afecta, ducand la pierderea progresiva si ireversibila a vederii.

De cele mai multe ori, pacientii cu glaucom sunt asimptomatici (nu sesizeaza nicio schimbare in nivelul sau calitatea vederii), fiind diagnosticati cu glaucom in urma unui control de rutina. Ocazional, in functie si de tipul glaucomului, pot acuza vederea unor halouri in jurul surselor de lumina, durere / disconfort ocular, reducerea campului vizual (vedere in tunel), ochi rosu, greata, varsaturi.

Atunci cand sunteti diagnosticat cu glaucom, vi se va recomanda un tratament permanent cu picaturi (colir), scopul acestuia fiind de a reduce tensiunea oculara si de a opri progresia glaucomului. In cazul in care prin tratamentul medicamentos nu se obtine un control adecvat al tensiunii oculare, respectiv al bolii, se vor recomanda alternative de tratament.

In clinica noastra dispunem de un aparat cu LASER de ultima generatie – SUPRA 810 – ce ne permite, printr-o interventie de scurta durata si cu riscuri minime, reducerea tensiunii oculare la pacientii cu glaucom. Aceasta procedura – numita SUBCICLOFOTOCOAGULARE LASER – este indicata in orice tip de glaucom in care tensiunea oculara este insuficient controlata prin alt tratament medicamentos si/sau chirurgical.

Interventia se realizeaza sub anestezie locala, cu injectii in jurul ochiului, nu este dureroasa si nu necesita incizie (taierea ochiului).

Procedura dureaza aproximativ 10 minute, timp in care chirurgul va monta un departator de pleoape si va face cateva marcaje pe suprafata ochiului (partea alba) cu un marker, la nivelul carora va aplica apoi un instrument special numit sonda. Prin acesta sonda laserul va actiona, prin peretele globului ocular, asupra structurilor oculare responsabile de producerea lichidului din ochi numit umoare apoasa (prin scaderea producerii acestui lichid se obtine reducerea tensiunii oculare). Tratamentul laser propriu-zis dureaza, in functie de caz, intre 100 si 180 de secunde, acesta fiind fara durere.

La sfarsitul interventiei se administreaza picaturi si unguent oftalmic si se panseaza ochiul steril.
Pacientul trebuie sa continue dupa laser tratamentul de glaucom pe care il urma si inainte de procedura, acesta urmand sa fie modificat de medicul oftalmolog in functie de nivelul tensiunii oculare masurate la controalele ulterioare.

In unele cazuri, poate fi necesara reinterventia, daca printr-o singura procedura nu se obtine o reducere semnificativa a tensiunii oculare.

Scopul subciclofotocoagularii laser este de a reduce tensiunea oculara si, in functie de caz, si numarul medicamentelor antiglaucomatoase folosite de pacient, realizand astfel un control adecvat al glaucomului. Aceasta procedura nu are efect asupra nivelului de vedere al ochiului tratat.

Avantajele acestei interventii sunt:

 • este indicata in orice tip de glaucom inadecvat controlat prin alte tipuri de tratamente
 • reducerea tensiunii oculare
 • interventie de scurta durata, fara durere
 • recuperare rapida
 • riscuri reduse de complicatii
 • repetabilitate
4.1/515 ratings

Dr. Irina-Luminita LUTIC

Specialist Oftalmolog

8 comentarii “Subciclofotocoagularea laser pentru glaucom

 1. Buna am un băiețel in vârsta de 3 ani suferă de glaucom congenital a fost operat deja la varsta de 9 luni dar la ultima consulta mi-au spus ca poate mai ar avea nevoie de intervenție Menționez ca luam picături Azopt de 3 ori pe zi ce ma sfătuiți va rog din suflet

  1. Bună ziua,
   Vă recomand să vă adresați unei clinici care se ocupă de copii, la Ama Optimex nu efectuăm operații la copii.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 2. Buna ziua! O clinica si un doctor superspecializat pe glaucom adulti, indiferent stadiul bolii, în țară sau străinătate si procedura care trebuie urmata, ne puteti recomanda, va rugam, domnul doctor Andrei Filip?

  1. Bună ziua,
   În clinica noastră, colega mea, dr. Irina Lutic, este specializată pe glaucom. În urma unui consult, vă poate oferi o recomandare medicală corectă.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 3. Mă interesează costurile ciclofotocoagularii laser? Macar estimativ daca diferă de la pacient la pacient. Între 200 și 500 lei ? Între 500 și 1000 lei pentru o intervenție pentru ambii ochi?

 4. Sufar de glaucom cu unghi deschis. In martie 2020 am fost operat pe ochiul drept cu un Laser SLT. In august 2021 am avut interventii pe ambii ochi cu un alt Laser MLT. In octombrie 2021 am avut o alta interventie pe ambii ochi cu acelasi laser MLT. Va rog sa-mi spuneti cu ce este diferit Laserul SUPRA810 fata de cele cu care s-a intervenit deja pe ochii mei si daca este posibila o noua interventie in clinica dumneavoastra cu laserul SUPRA 810 cu rezultate pozitive privind scaderea presiunii oculare. Varsta mea este de 45 ani.

  1. Bună ziua,
   Vă recomand o evaluare (consult și investigații) la colega mea, Dr. Irina Lutic, medicul specialist pentru glaucom la Ama Optimex. În urma evaluării, vă va putea sfătui corect.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.