Laserul in oftalmologie
LASER-ul (engl. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) exercita asupra tesuturilor vii efecte termice, fotochimice si mecanice.
Oftalmologia reprezinta primul domeniu in care s-a cercetat utilizarea in scopuri terapeutice a LASER-ului (amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiatii). Si tot in oftalmologie este din ce in ce mai folosit in tratarea unor afectiuni sau in prevenirea unor complicatii, precum si in interventii cu rol estetic.
Cea mai importanta indicatie o reprezinta retinopatia diabetica, complicatie grava a diabetului zaharat necontrolat, care consta in subtierea vaselor de sange de la nivelul retinei cu ruperea acestora si sangerare. In cadrul acestei afectiuni exista doua situatii in care se foloseste cu succes LASER-ul: edemul macular (acumularea de lichid la nivelul zonei cu acuitate vizuala maxima a retinei) care este refractar la tratament medicamentos, si retinopatia proliferativa in care se formeaza noi vase de sange, foarte fragile, cu risc mare de sangerare si dezlipire de retina. In ambele situatii performanta acestei interventii LASER nu consta in imbunatatirea vederii ci in prevenirea evolutiei spre orbire.
Cel mai frecvent insa LASER-ul este folosit in corectarea viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism). Miopia se poate reduce cu mare exactitate pana la 6-7 dioptrii, hipermetropia pana la 3-4 dioptrii, iar astigmatismul maximum 3 dioptrii. In acest scop, exista mai multe tipuri de interventie LASER folosite in mod curent si anume: LASEK, LASIK si PRK. Toate cele trei interventii prezentate se realizeaza in ambulator cu anestezie topica (picaturi in ochi).
Pregatirea preoperatorie implica un consult oftalmologic complet si masuratori specifice ale corneei. Purtatorii de lentile de contact intrerup portul lor cu 1-2 saptamani inainte de operatie. Cei care doresc aceasta interventie trebuie sa aiba peste 20 de ani (atunci se stabilizeaza dioptriile), sa nu aiba alte afectiuni oculare sau sistemice (precum diabet zaharat, boli autoimune, boli de colagen, reumatism articular acut, neoplazii etc.) si sa fie informati asupra beneficiilor si riscurilor.
Alta indicatie majora o reprezinta retinopatia de prematuritate care consta in formarea de neovase retiniene la prematurii cu greutate mica. Aplicat in fazele initiale ale afectiunii (in prima luna de viata) sub anestezie generala, LASER-ul previne progresia retinopatiei care poate duce la orbire.
LASER-ul se mai utilizeaza in glaucom, cand tratamentul medicamentos nu mai controleaza boala, in scopul reducerii pe o perioada limitata de timp a presiunii intraoculare. Ca procedee se pot enumera: trabeculoplastia laser, indicata in glaucom cu unghi deschis – iridotomia laser, recomandata la glaucom cu unghi inchis.
In degenerescenta maculara senila (legata de varsta), care in tarile dezvoltate reprezinta principala cauza de orbire legata de speranta crescuta de viata, se poate stabiliza vederea cu ajutorul interventiei LASER asociata cu o substanta care se introduce la locul leziunii – injectie intravitreana cu substanta anti-VEGF sau Triamcinolon.
O alta situatie mai rara in care LASER-ul e folosit cu succes si are rezultate imediate este o complicatie aparuta dupa operatia de cataracta (opacifierea capsulei posterioare) asa numita cataracta secundara, ca reactia organismului la implant-cristalin artificial.
In scop profilactic, LASER-ul se utilizeaza in tratamentul adjuvant al unor tumori intraoculare sau in profilaxia dezlipirii de retina (cand la unul din ochi s-a produs dezlipirea de retina LASER-ul se aplica la celalalt ochi daca acesta este expus acelorasi factori de risc).
LASER-ul si-a dovedit in timp importanta terapeutica fiind un instrument foarte util pentru medicul oftalmolog, insa nu trebuie ignorate nici limitele, riscurile si complicatiile acestei metode.