Dezlipirea de retina
Dezlipirea de retina este o afectiune oftalmologica grava deoarece nedepistata si netratata rapid duce la orbire. Se produce atunci cand cele doua membrane din care este compusa retina se desprind una de cealalta (membrana retiniana care capteaza lumina se detaseaza de membrana vasculara, cea care asigura nutritia). Afecteaza, de obicei, un singur ochi, dar poate fi si bilaterala, caz in care afecteaza ambii ochi.
Decolarea retinei poate fi primitiva si se produce din cauza imbatranirii retinei, la persoane de peste 50-60 de ani. Risc crescut prezinta si persoanele care au un istoric familial al acestei afectiuni.
De asemenea, poate aparea ca o complicatie in evolutia urmatoarelor situatii:
-
- traumatisme oculare, variatii mari de presiune, eforturi fizice intense, chiar si dupa un stranut foarte puternic;
- miopie mare – forte;
- retinopatie diabetica;
- tumori intraoculare;
- distrofie retiniana, retinopatie de prematuritate (la copiii nascuti inainte de termen si mai ales cu greutate mica la nastere);
- interventii chirurgicale pentru cataracta.
</ul
Semnele care pot indica dezlipirea de retina constau in:
-
-
- aparitia unui „val” inaintea ochilor. Este important de precizat din care parte a aparut „valul”, deoarece cu timpul acesta se poate extinde si poate ocupa tot campul vizual;
- sesizarea unor puncte luminoase ca niste scantei sau fulgere;
- denaturarea imaginii literelor privite, a obiectelor, ceea ce indica faptul ca dezlipirea a cuprins centrul retinei;
- scaderea brusca si ireversibila a vederii, pacientul de multe ori o descrie ca pe o “perdea neagra” care acopera de multe ori jumatate din vedere.
-
Uneori pacientul sesizeaza ca in pozitia orizontala a corpului vederea se imbunatateste pentru ca retina se reasaza, iar in pozitie verticala, defectele vederii reapar, pentru ca acesta se desprinde din nou de membrana vasculara.
Este important de mentionat ca dezlipirea de retina nu este dureroasa.
Diagnosticul
Numai medicul oftalmolog poate preciza daca s-a produs dezlipire de retina si pentru a stabili diagnosticul sunt necesare urmatoarele investigatii:
-
-
- controlul acuitatii vizuale, care va indica starea membranei centrale a retinei;
- examinarea vederii laterale (prin perimetrie-camp vizual) pentru evaluarea retinei la periferia acesteia;
- masurarea presiunii intraoculare (tonometria) – in cazul dezlipirii de retina aceasta poate fi sub nivelul normal (ochiul devine hipoton ,mai” moale”);
- examinarea fundului de ochi (oftalmoscopia) stabileste locurile de rupere a retinei si numarul acestora si evidentiaza segmentele subtiate, care pot conduce la aparitia noilor focare de decolare;
- ecografia oculara va evidentia dimensiunile retinei dezlipite si starea corpului vitros.
-
Rezultatele investigatiilor enumerate si examinarea fundului de ochi vor da posibilitatea medicului sa va recomande tratamentul necesar.
Tratamentul
Succesul tratamentului depinde, in mod direct, de ajungerea rapida la medic, in decurs de maxim 24-72 de ore, dar si de locul in care s-a produs ruptura. Din pacate, daca este afectata zona centrala, sansele de recuperare a vederii sunt aproape nule.
Tratamentul este strict chirurgical si are ca scop stabilizarea rupturii si refacerea retinei. Insa, in cazul in care ruptura a afectat partea centrala a retinei (macula), vederea va fi compromisa chiar daca interventia chirurgicala a fost realizata cu succes.
In functie de tipul de dezlipire a retinei, chirurgul va alege una din metodele stabilite de operatie sau o combinatie a acestora:
-
-
- Vitrectomia este metoda cu ajutorul careia se inlatura corpul vitros modificat si in locul acestuia se introduce o substanta (silicon lichid sau gaz special) care reataseaza din interior retina de membrana vasculara
- Coagularea laser se aplica pentru a delimita regiunile rupturii si segmentele subtiate ale retinei.
-
Recomand ca, la aparitia semnelor afectiunii, vizita la oftalmolog sa se faca in regim de urgenta, iar persoanele cu risc crescut pentru dezlipire de retina (miopii mari, pacienti cu diabet) sa efectueze un control oftalmologic periodic.
Sunt foarte multumita ,ca in sfarsit dupa indelungi cautari , am gasit aceasta competenta si explicita informatie medicala privind „Afectiuni degenerative”, unde cred ca ma incadrez ,si pentru confirmare am nevoie desigur de un consult la clinica dvs. dr.Grigorios Triantafylliais.Sunt operata de aprox. 20 ani de cataracta, operatia reusita,este si acum buna,dar cauza pentru care m-am operat nu a disparut. Cu timpul situatia s-a agravat, vedeam niste puncte luminoase,scantei fulgere,si mai tarziu in pozitie culcata mai ales seara ,un ghemotoc cu asperitati negre care dispareau daca schimbam pozitia. Textele de specialitate prezentate m-au convins ca pot fi optimista in gasirea cauzei bolii cu sprijinul clinicii dvs. Multumesc mult!
Bună ziua,
Într-adevăr, pentru a vă putea ajuta, trebuie să veniți la consult. Puteți solicita online o programare https://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare sau telefonic la 021.211.16.22.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
Exista trasplant de retina
Buna ziua,
Deocamdata nu se poate efectua cu succes transplant de retina.
Multa sanatate!
Buna ziua,
Am miopie forte și astigmatism și am început sa văd niste puncte luminoase,scantei in partea laterala a ambilor ochi si dimineața uneori și seara, apoi țin ochiul neclintit din nou aceiași chestie, când ma aplec la fel, niște scântei și un fel de val lateral luminos cu negru. Am fost la 4 medici, mi-au dilatat pupilele, mi-au făcut control amănunțit și nu este nimic la retina, nu dezlipire, nu rupturi, acuma ma întreb oare ce poate fi? De ce am aceste sintome, este posibil de la miopie forte? Numai știu ce sa cred
Bună ziua,
Vă recomand consult pentru evaluare la colega mea, Dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru afecțiuni ale retinei la Ama Optimex.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
Buna seara.face.ti operatie de dezlipire de retina si la copii mici.as avea nevoie pentru o operatie si as vrea sa stiu daca face.ti si cat mai costa operatia.are 2 ani și 5 luni copilul.multumesc frumos
Buna ziua,
Va recomad sa va adresati unei clinici care se ocupa de astfel de cazuri. La noi in clinica nu operam copii.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua! Am 58 de ani si m-am operat de dezlipire de retina regmatogena pe 22 iulie.In octombrie va fi scos siliconul. As vrea sa stiu daca voi putea lucra sau va trebui sa ma pensionez. Lucrez ca si casier la casa de marcat intr-un mare mil.
Buna ziua,
Va recomand sa discutati cu medicul care v-a operat. Clinica noastra nu este specializata pentru astfel de afectiuni.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Am fost in 2019 diagnosticat cu cataracta la ambii ochi.
La prima vizita efectuata la oftalmolog,am aflat ca am si o dezlipire de retina mino=ra la ochiul drept.
Inainte de interventie purtam ochelari de citit 3,50 la dreptul si 3,0 la celstang,plus ochelari de distanta de 2,75 la dreptul si 2,50 la celalalt ochi.
Am fost operat de cataracta la dreptul in august 2020 iar la celalat in noiembrie 2020
ACUM=Nu mai folosesc ochelari cand conduc masina,la televizor,la laptop,ci numai la citit in carte sau la jocul de cuvinte incrucisate,iar acesti ochelari sunt de 1,75 la ambii ochi,in situatia cad am revista sau cartea la o distanta mai mica,daca ma departez pot citi si fara ochelari.
Ce ma sfatuiti in legatura cu o eventuala operatie de dezlipire ca retina ?
Primul medic care m-a examinat mi-a spus ca nu mereu aceste operatii dau rezultatul dorit.Chiar si medicul care ar trebui sa ma opereze,mi-a spus ca exista un risc de 1 la 100.
Intr-un fel imi este frica,ca prin efectuarea interventiei sa nu imi fac mai rau.
Am varsta de 83 de ani
Buna ziua,
Dezlipirea de retina este o urgenta! Va recomand sa mergeti la un chirurg specialist de retina cat mai repede.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Daca dupa operatia de dezlipire de retina am cataracta pot vedea si fara cristalin la minus 30
Buna ziua,
Va recomand o evaluare la Dr. Carmen Dragne specialistul nostru pentru retina.
O zi buna,
Dr. Andrei Filip
Bună ziua Domnule Doctor Andrei Filip!
As dori sa va întreb dacă se poate ce tratament se folosește după operația de retina va rog frumos?
La picături ma refer pentru ca s-a operat mama și acum are nevoie de numele de picături și nu reușesc să-mi aduc aminte de ele pentru ca eu puneam picăturile, au fost trei feluri de picături. Va mulțumesc mult și va doresc o zi buna!
Bună ziua,
Vă recomand să discutați cu medicul care a operat-o, deoarece cunoaște cel mai bine situația.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
Bună ziua domnule dr. Andrei Filip
Am fost diagnosticata cu dezlipire de retina în urmă cu 15 ani, la ochiul drept. În tot acest timp nu s-a schimbat nimic. Credeți că s-ar putea rezolva ceva în cazul meu?
Vă mulțumesc cu recunoștință și va doresc sărbători fericite!
Buna ziua,
Dezlipirea de retina trebuie rezolvata urgent dupa aparitie. Dupa 15 ani nu vad vreo sansa. Insa puteti face o evaluare la un specialist de retina. La noi in clinica puteti sa va adresati d-nei dr. Carmen Dragne.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziuq vad in ambele parti ale ochilor umbre megre si am vedere neclara va dpuncte negre minuscule am 13 pe ani si vad asa de 2 3 ani sunt foarte speriat va rog ajutatima
Buna ziua,
In principiu, nu ne gandim la ceva rau. Cu toate acestea va recomand o consultatie la oftalmolog.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Bună ziua,
Am 43 de ani, am fost operată în altă clinică de cataractă la ambii ochi în acest an (în aprilie la ochiul drept și în mai la ochiul stâng), fiindu-mi implantate cristaline monofocale torice. La ochiul drept, aveam o leziune de degenerescență maculară (decolare de epiteliu pigmentar retinian) evidențiată în anul 2020, confirmată prin OCT și în acest an, înainte de operația de cataractă. După operația de cataractă, mi s-a efectuat din nou OCT, care a evidențiat la ochiul drept sindrom de tracțiune vitreo – maculară cu decolare de retină neurosenzorială în zona foveală, edem macular tracțional, modificări atrofice ale EPR și ale stratului fotoreceptorilor din zona foveală.
Mi s-a prescris tratament cu Macushield Gold și Acetazolamidă (20 de zile). Deși am văzut foarte bine cu acest ochi după intervenția de cataractă, de câteva săptămâni resimt o scădere marcată a acuității vizuale (vedere în ceață, distorsionată, apariția unui văl de ceață/ văl întunecat, care nu îmi mai permite să disting forma obiectelor/ literelor, atât la distanță, cât și de aproape). Medicul oftalmolog care mă urmărește acum, mi-a spus că nu este de operat….dar eu resimt că îmi pierd treptat vederea la acest ochi.
Vă rog să mă ajutați cu un sfat, se ameliorează această afecțiune cu tratament sau ar fi necesară intervenție chirurgicală (și dacă da, se fac la dvs. în clinică intervenții chirurgicale pentru afecțiuni retiniene)?
Vă mulțumesc!
Buna ziua,
Va recomand o consultatie la Dr. Carmen Dragne, specialista noastra pentru afectiuni retiniene.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip