masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Dezlipirea de retina

Distribuie prietenilor tai!
 • 100
 •  
 •  
 •  
Grigorios Triantafyllidis

Dezlipirea de retina este o afectiune oftalmologica grava deoarece nedepistata si netratata rapid duce la orbire. Se produce atunci cand cele doua membrane din care este compusa retina se desprind una de cealalta (membrana retiniana care capteaza lumina se detaseaza de membrana vasculara, cea care asigura nutritia). Afecteaza, de obicei, un singur ochi, dar poate fi si bilaterala, caz in care afecteaza ambii ochi.

Decolarea retinei poate fi primitiva si se produce din cauza imbatranirii retinei, la persoane de peste 50-60 de ani. Risc crescut prezinta si persoanele care au un istoric familial al acestei afectiuni.

De asemenea, poate aparea ca o complicatie in evolutia urmatoarelor situatii:

  • traumatisme oculare, variatii mari de presiune, eforturi fizice intense, chiar si dupa un stranut foarte puternic;
  • miopie mare – forte;
  • retinopatie diabetica;
  • tumori intraoculare;
  • distrofie retiniana, retinopatie de prematuritate (la copiii nascuti inainte de termen si mai ales cu greutate mica la nastere);
  • interventii chirurgicale pentru cataracta.

</ul

Semnele care pot indica dezlipirea de retina constau in:

   • aparitia unui „val” inaintea ochilor. Este important de precizat din care parte a aparut „valul”, deoarece cu timpul acesta se poate extinde si poate ocupa tot campul vizual;
   • sesizarea unor puncte luminoase ca niste scantei sau fulgere;
   • denaturarea imaginii literelor privite, a obiectelor, ceea ce indica faptul ca dezlipirea a cuprins centrul retinei;
   • scaderea brusca si ireversibila a vederii, pacientul de multe ori o descrie ca pe o “perdea neagra” care acopera de multe ori jumatate din vedere.

Uneori pacientul sesizeaza ca in pozitia orizontala a corpului vederea se imbunatateste pentru ca retina se reasaza, iar in pozitie verticala, defectele vederii reapar, pentru ca acesta se desprinde din nou de membrana vasculara.

Este important de mentionat ca dezlipirea de retina nu este dureroasa.

Diagnosticul

Numai medicul oftalmolog poate preciza daca s-a produs dezlipire de retina si pentru a stabili diagnosticul sunt necesare urmatoarele investigatii:

   • controlul acuitatii vizuale, care va indica starea membranei centrale a retinei;
   • examinarea vederii laterale (prin perimetrie-camp vizual) pentru evaluarea retinei la periferia acesteia;
   • masurarea presiunii intraoculare (tonometria) – in cazul dezlipirii de retina aceasta poate fi sub nivelul normal (ochiul devine hipoton ,mai” moale”);
   • examinarea fundului de ochi (oftalmoscopia) stabileste locurile de rupere a retinei si numarul acestora si evidentiaza segmentele subtiate, care pot conduce la aparitia noilor focare de decolare;
   • ecografia oculara va evidentia dimensiunile retinei dezlipite si starea corpului vitros.

Rezultatele investigatiilor enumerate si examinarea fundului de ochi vor da posibilitatea medicului sa va recomande tratamentul necesar.

Tratamentul

Succesul tratamentului depinde, in mod direct, de ajungerea rapida la medic, in decurs de maxim 24-72 de ore, dar si de locul in care s-a produs ruptura. Din pacate, daca este afectata zona centrala, sansele de recuperare a vederii sunt aproape nule.

Tratamentul este strict chirurgical si are ca scop stabilizarea rupturii si refacerea retinei. Insa, in cazul in care ruptura a afectat partea centrala a retinei (macula), vederea va fi compromisa chiar daca interventia chirurgicala a fost realizata cu succes.

In functie de tipul de dezlipire a retinei, chirurgul va alege una din metodele stabilite de operatie sau o combinatie a acestora:

   • Vitrectomia este metoda cu ajutorul careia se inlatura corpul vitros modificat si in locul acestuia se introduce o substanta (silicon lichid sau gaz special) care reataseaza din interior retina de membrana vasculara
   • Coagularea laser se aplica pentru a delimita regiunile rupturii si segmentele subtiate ale retinei.

Recomand ca, la aparitia semnelor afectiunii, vizita la oftalmolog sa se faca in regim de urgenta, iar persoanele cu risc crescut pentru dezlipire de retina (miopii mari, pacienti cu diabet) sa efectueze un control oftalmologic periodic.

3.7/513 ratings

Dr. Grigorios TRIANTAFYLLIDIS

Medic Specialist Oftalmolog

14 comentarii “Dezlipirea de retina

 1. Sunt foarte multumita ,ca in sfarsit dupa indelungi cautari , am gasit aceasta competenta si explicita informatie medicala privind „Afectiuni degenerative”, unde cred ca ma incadrez ,si pentru confirmare am nevoie desigur de un consult la clinica dvs. dr.Grigorios Triantafylliais.Sunt operata de aprox. 20 ani de cataracta, operatia reusita,este si acum buna,dar cauza pentru care m-am operat nu a disparut. Cu timpul situatia s-a agravat, vedeam niste puncte luminoase,scantei fulgere,si mai tarziu in pozitie culcata mai ales seara ,un ghemotoc cu asperitati negre care dispareau daca schimbam pozitia. Textele de specialitate prezentate m-au convins ca pot fi optimista in gasirea cauzei bolii cu sprijinul clinicii dvs. Multumesc mult!

 2. Buna ziua,
  Am miopie forte și astigmatism și am început sa văd niste puncte luminoase,scantei in partea laterala a ambilor ochi si dimineața uneori și seara, apoi țin ochiul neclintit din nou aceiași chestie, când ma aplec la fel, niște scântei și un fel de val lateral luminos cu negru. Am fost la 4 medici, mi-au dilatat pupilele, mi-au făcut control amănunțit și nu este nimic la retina, nu dezlipire, nu rupturi, acuma ma întreb oare ce poate fi? De ce am aceste sintome, este posibil de la miopie forte? Numai știu ce sa cred

 3. Buna seara.face.ti operatie de dezlipire de retina si la copii mici.as avea nevoie pentru o operatie si as vrea sa stiu daca face.ti si cat mai costa operatia.are 2 ani și 5 luni copilul.multumesc frumos

 4. Buna ziua! Am 58 de ani si m-am operat de dezlipire de retina regmatogena pe 22 iulie.In octombrie va fi scos siliconul. As vrea sa stiu daca voi putea lucra sau va trebui sa ma pensionez. Lucrez ca si casier la casa de marcat intr-un mare mil.

 5. Am fost in 2019 diagnosticat cu cataracta la ambii ochi.
  La prima vizita efectuata la oftalmolog,am aflat ca am si o dezlipire de retina mino=ra la ochiul drept.
  Inainte de interventie purtam ochelari de citit 3,50 la dreptul si 3,0 la celstang,plus ochelari de distanta de 2,75 la dreptul si 2,50 la celalalt ochi.
  Am fost operat de cataracta la dreptul in august 2020 iar la celalat in noiembrie 2020
  ACUM=Nu mai folosesc ochelari cand conduc masina,la televizor,la laptop,ci numai la citit in carte sau la jocul de cuvinte incrucisate,iar acesti ochelari sunt de 1,75 la ambii ochi,in situatia cad am revista sau cartea la o distanta mai mica,daca ma departez pot citi si fara ochelari.
  Ce ma sfatuiti in legatura cu o eventuala operatie de dezlipire ca retina ?
  Primul medic care m-a examinat mi-a spus ca nu mereu aceste operatii dau rezultatul dorit.Chiar si medicul care ar trebui sa ma opereze,mi-a spus ca exista un risc de 1 la 100.
  Intr-un fel imi este frica,ca prin efectuarea interventiei sa nu imi fac mai rau.
  Am varsta de 83 de ani

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.