Feedback Feedback
int(16)

Articole Medicale

Scapa de ochelari cu ajutorul laserului! – www.scapadeochelari.ro

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  
Scapa de ochelari

Cea mai moderna metoda de a scapa de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractiva cu ajutorul laserului. Operatia consta in corectarea dioptriilor ce apar prin modificari ale corneei si/sau cristalinului. Viciile de refractie care pot fi corectate prin aceste metode sunt: miopia, hipermetropia si astigmatismul. Corectia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scaderea cu varsta a posibilitatii de a citi de aproape) nu a luat inca o mare amploare si chiar daca se face in anumite centre oftalmologice din lume, corectia nu este permanenta, intrucat dioptriile revin si nu se “scapa de ochelari” pentru totdeauna.

Miopia de pana la -7, -8 dioptrii se poate reduce prin operatii cu laser (Lasek, Prk,Femtolasik). Hipermetropia si astigmatismele de pana la 3 dioptrii se pot corecta, de asemenea, cu ajutorul laserului cu excimeri.
In cazul in care dioptriile sunt prea mari si nu se pot corecta cu laser, iar pacientul isi doreste sa “scape de ochelari”, avem la indemana alte tehnici moderne de reducere a acestora. Una dintre metodele ultramoderne de reducere a dioptriilor extreme consta in implantarea de cristalin artificial, multifocal, personalizat. In acest caz se inlocuieste cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrica necesara.

Pentru a beneficia de oricare din aceste operatii, trebuie ca varsta pacientului sa fie de peste 18 ani si refractia oculara sa fie stabila, adica sa fim siguri ca dioptriile nu mai cresc (mai ales in cazul miopiilor). Operatia se adreseaza celor care isi doresc sa scape de ochelari sau lentile de contact.

Pacientii nu trebuie sa aiba afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.)Persoanele care poarta lentile de contact vor intrerupe purtarea lor cu minim 5-7 zile inainte de consult, masuratori si operatie. Preoperator, se vor face diverse masuratori (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneana, pahimetrie, examen de camp vizual).

Operatia se realizeaza fara internare, fara durere, cu anestezie topica (picaturi).

Atentie! Acuitatea vizuala obtinuta postoperator nu va depasi acuitatea vizuala maxima ce poate fi obtinuta cu cea mai buna corectie cu ochelari.

Tipuri de operatie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy) si LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy). Tehnicile sunt asemanatoare, nu necesita taierea corneei si se bazeaza pe fotoablatia (polisarea) tesutului cornean in zona optica, realizandu-se o remodelare a suprafetei de ordinul micronilor.

Laserul se aplica numai pe partea anterioara a corneei timp de cateva zeci de secunde. Aceaste doua metode (LASEK si PRK) sunt considerate cele mai sigure. Complicatiile ce pot aparea sunt rare, cu o incidenta de sub 1 % si pot consta in: vindecare lenta a epiteliului cornean, “haze” (ceata) cornean si halouri, dificultate la vederea nocturna sau la lumina puternica si regresia corectiei refractive.

Dupa operatia Lasek sau PRK, in primele 24-72 ore, postoperator, apare senzatia de corp strain, lacrimare, fotofobie, chiar durere, care de obicei cedeaza la administrarea de analgezice. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplica lentile de contact terapeutice, timp de 5-7 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protectie si vor urma tratament topic (cu picaturi) cu antiinflamatorii steroidiene si nesteroidiene, cicatrizante corneene etc.

In prima luna pacientii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj si efort fizic excesiv. In cazul tuturor tehnicilor, infectiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de catre pacient.
Postoperator, controalele obligatorii se fac la 24 ore si 7 zile, apoi in functie de caz si nevoi la 30 zile sau 3 luni.

Recuperarea totala, postoperatorie este variabila, putand dura pana la cateva luni.
Pe termen lung, in majoritatea cazurilor, evolutia postoperatorie este favorabila.
In concluzie, operatia de scadere a dioptriilor cu laser are o rata foarte mare de succes, este usor suportata de catre pacient, iar vindecarea este rapida.

Clinica noastra este dotata cu cel mai performant si sigur laser al momentului: MEL 80, produs de catre Carl Zeiss Meditech din Germania.

Oftalmologia are o evolutie fantastica, va vom tine la curent cu noile tehnologii si tehnici pentru reducerea dioptriilor precum FemtoLASIK si ReLEx SMILE

4.8/54 ratings

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

2 comentarii “Scapa de ochelari cu ajutorul laserului! – www.scapadeochelari.ro

  1. Bună ziua,
   În principiu, la miopie recomand tehnica SMILE, deoarece este cea mai modernă, minim invaziva, fără durere, cu recuperare rapidă. Primul pas este să veniți la o consultație, în cadrul căreia se va efectua un set de investigații. După evaluare, vom afla dacă ochii dumneavoastră permit o astfel de operație, deoarece contează vârsta și alte particularități anatomice ale ochilor, iar dioptriile trebuie să fie stabile de minimum 1 an. Mai multe detalii puteți citi și aici: https://www.scapadeochelari.ro/relex-smile/
   Lista cu prețuri este afișată pe site-ul nostru: https://www.amaoptimex.ro/preturi/.
   Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.