SUNA ACUM!

Articole Medicale

Trebuie sa ne sperie ASTIGMATISMUL? Poate fi tratat prin laser?

Unii dintre pacientii care au nevoie permanenta de ochelari vorbesc cu oarecare preocupare despre astigmatism, mai ales cand acesta se adauga miopiei sau hipermetropiei lor, desi el poate exista ca atare. Ce este in fond acesta? Este justificata ingrijorarea acestor pacienti? Fara discutie, nu. Unul dintre celebrii pictori spanioli, ElGreco a avut astigmatism, pictura lui distingandu-se prin alungirea fetei celor pictati de el.

Ochiul are in fata irisului, culoarea ochiului, o membrana transparenta, denumita cornee, cu rol de lentila foarte puternica si care participa la trimiterea imaginilor pe retina. Are doua meridiane principale, orizontal si vertical si dioptriile acestora trebuie sa fie apropiate ca valoare pentru ca imaginea transmisa retinei sa fie clara. In situatia in care acest lucru nu se intampla, ochiul are astigmatism, iar imaginea unui punct intr-un astfel de ochi devine o linie. Rezultatul este deformarea imaginii,ca in cazul lucrarilor celebrului artist.

Pentru usurinta intelegerii, daca un ochi normal are forma unei mingi de fotbal, unul cu astigmatism are forma unei mingi de rugbi. Un astfel de ochi are ca problema principala faptul ca nu vede bine la distanta.

Cauzele acestei boli pot fi genetice, respectiv mostenirea de familie, traumatisme la nastere si fenomenul depistandu-se, deseori, cand copilul merge la scoala. Cand apare la pubertate, trebuie sa ne gandim la debutul unui eventual keratoconus, afectiune corneana cu potential impact vizual important. In aceeasi idee, daca apare dupa 50-60 de ani, poate sa ne sugereze ca debuteaza cataracta.

Tratamentul acestei boli este necesar de la depistare datorita deficientelor de vedere manifeste, a durerilor de cap sau a lipsei de randament a copilului. De obicei, oftalmologul recomanda ochelari, care au aspect normal, desi lentilele sunt cu dioptrii denumite cilindrice. Poate fi necesara o perioada de acomodatie la acesti ochelari, dar aceasta este rar intalnita la copii. Daca un adult are astigmatism si nu a purtat ochelari de mic, este posibil ca atunci cand va pune ochelarii necesari sa aiba nevoie de o perioada de acomodatie de zile sau saptamani, rar mai mult. Cand copilul este mai mare, la 14-15 ani de exemplu, poate purta lentile de contact.

Dupa 18-20 ani sau mai bine zis cand se stabilizeaza dioptriile, se poate recurge la tratarea astigmatismului prin laser excimer, putandu-se indeparta pana la 3-4 dioptrii de astigmatism. Este o operatie delicata, dar cu grad mare de siguranta in privinta riscurilor. Se face fara internare, la ambii ochi odata si pacientul placa fara pansament pe ochi, acesta fiind inlocuit de lentile de contact “pansament”, terapeutice. Trebuie insa mentionat ca inaintea operatiei se efectueaza o serie de investigatii care sa evalueze starea generala de sanatate a ochiului. Totodata, daca operatia se face la un purtator de lentile de contact, acesta trebuie sa nu le poarte cu minimum o saptamana inaintea acesteia. Dupa operatie, se urmeaza un tratament cu picaturi si se poarta ochelari de soare 3 luni.

Trebuie sa ne sperie ASTIGMATISMUL? Poate fi tratat prin laser?
5 (100%) 1 vote

Conf. Dr. Mircea FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale,Presedintele Societatii Romane de Oftalmologie