masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Tipuri de Cristalin Artificial

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Cristalinul natural este lentila ochiului, în mod normal transparentă la naștere. În situația în care transparența acestuia se reduce, apare cataracta și este necesară înlocuirea sa cu un cristalin artificial sau pseudofak. De asemenea, această înlocuire a cristalinului natural, transparent de data aceasta, se poate efectua și în anumite situații când se dorește obținerea independenței față de ochelari. Astfel, există diferite tipuri de cristaline artificiale, pentru fiecare situație clinică fiind recomandat pseudofakul cel mai potrivit.

 

Tipuri de cristalin artificialPseudofachia și Lentilele Intraoculare (IOL)

Principala recomandare a cristalinelor artificiale sau lentilelor intraoculare este în cazul afecțiunii cataractă, când transparența redusă a cristalinului natural determină apariția vederii încețoșate, senzației că privim printr-un geam mat, sensibilitate față de lumină, modificarea frecventă a dioptriilor ochelarilor, ”revenirea vederii de aproape”. 

În situația unor dioptrii mari, care nu se pot corecta cu ajutorul laserului, tot implantul de cristalin poate fi o rezolvare, existând posibilitatea înlocuirii acestuia, ca și în cazul operației de cataracta (înlocuirea cristalinului în scop refractiv) sau introducerea în ochi a unei lentile intraoculare, fără a scoate cristalinul natural, puterea acestei lentile realizând corectarea dioptriei și obținerea independenței față de ochelari.

Ce este un cristalin artificial?

Cristalinul artificial, pseudofakul sau lentila intraoculară, este o lentilă micuță care înlocuiește cristalinul natural al omului, în cazul opacifierii acestuia (cataracta) sau în scopul reducerii dependenței față de diferitele tipuri de ochelari. 

Cum funcționează cristalinele artificiale?

Odată introdus în ochi, cristalinul artificial are capacitatea de a refracta lumina ce pătrunde prin pupilă, în acest fel imaginea se obține pe retină, iar individul poate să vadă clar. Cristalinele artificiale au diferite puteri dioptrice, ca și ochelarii sau lentilele de contact. Există mai multe măsurători care se fac înaintea stabilirii dioptriei corespunzătoare a cristalinului artificial, curbura corneei și lungimea axului ocular fiind doi parametri foarte importanți în cadrul acestor măsurători.

Caracteristicile cristalinelor artificiale

Materialul din care este confecționat un cristalin artificial este perfect biocompatibil, fără să existe riscul respingerii lui de către organism, poate fi acrilic, din silicon sau să aibă alte componente de plastic. Acest material poate să fie mai rigid, cristalinul artificial nefoldabil, foarte puțin utilizat în zilele noastre, cât și moale, cristalinul artificial foldabil, cel mai utilizat, materialul putând sa fie hidrofil sau hidrofob (posibilitate mai mică de a dezvolta ulterior cataracta secundară). De asemenea, există și materiale care protejează ochiul de acțiunea periculoasă a razelor ultraviolete.  

Durata de viață a cristalinului artificial

Industria cristalinelor artificiale a cunoscut o evoluție extraordinară în ultimele decenii, în scopul adaptării cristalinelor artificiale la nevoile omului modern, care în contextul unei vieți active, are așteptări mari, urmărind obținerea, după operația de schimbare a cristalinului (cu sau fără cataractă), a unei vederi foarte bune și a unei dependențe cât mai reduse de ochelari sau lentile de contact. În aproape toate cazurile, cristalinul artificial nu trebuie înlocuit toată viața, sunt excepționale situațiile când se impune această înlocuire.

Tipuri de Cristalin Artificial

Cristalinul artificial monofocal

Cristalinul artificial monofocal (sferic, asferic, toric) are un singur focar, permițând vederea clară doar la o anumită distanță. Astfel, în general pacientul alege să vadă fără ochelari la distanță (la peste 5 metri) și să folosească ochelari pentru intermediar (computer) și pentru citit. Există situații mai rare, de obicei în cazul pacienților care au avut miopie toată viața (folosesc ochelari pentru distanță), când se optează pentru portul ochelarilor la distanță (evident cu modificarea dioptriei acestora după operație) și posibilitatea ca pacientul să citească fără ochelari. Acest tip de cristalin poate fi hidrofil sau hidrofob, de asemenea, poate avea filtru de protecție UV și poate corecta, atunci când este necesar, și astigmatismul (cristalinul toric).

Cristalinul artificial multifocal

Cristalinul artificial multifocal (bifocal, trifocal) realizează o bună focalizare atât la distanță, cât și pentru intermediar și citit, astfel după implantarea sa, pacientul va avea o dependență redusă față de ochelari, aceștia fiind necesari arareori, atunci când citește caractere de foarte mici dimensiuni (prospect de medicament, etichetă alimentară) în lumină mai slabă.

Aceste cristaline au zone optice diferite, cu puteri refractive diferite, prezintă pe suprafața lor optică cercuri concentrice ce pot determina apariția în primele săptămâni postoperator a halourilor, pe care însă creierul uman, prin fenomenul neuroadaptării ajunge să le tolereze.

Rezultatele vizuale obținute, în cazul implanturilor multifocale sunt mai bune în situația în care ambii ochi se operează la un interval scurt de timp, astfel neuroadaptarea este mai rapidă. Cristalinele multifocale pot fi de tip refractiv, ce determină o mai bună vedere la intermediar și cristaline multifocale difractive ce determină o mai bună vedere la aproape, cât și apariția mai redusă postoperator a halourilor.

În cazul cristalinelor difractive, lumina suferă fenomenul de difracție când pătrunde prin pupilă și întâlnește cristalinul artificial, acuitatea vizuală fiind independentă de diametrul pupilar. Cele refractive refractă lumina simultan la distanță, intermediar și aproape. Indicația pentru implantarea unor astfel de cristaline o dă medicul oftalmolog după o examinare minuțioasă și analize complexe, pentru că existența altor patologii oculare (glaucom, degenerescență maculară legată de vârstă, membrane epiretiniene, sindrom sever de ochi uscat, astigmatism neregulat) contraindică utilizarea cristalinelor multifocale.

Cristalinele artificiale de tip EDOF

Cristalinele artificiale de tip EDOF (extended depth of focus) reprezintă o soluție intermediară între cristalinele monofocale și cele multifocale. Oferă o mai bună profunzime a focalizării comparativ cu cele monofocale, ceea ce permite pacientului o mai bună vedere la aproape, aceste cristaline prezintă o singură zonă optică corectoare care acoperă ambele distanțe, un singur punct focal extins longitudinal. Față de cristalinele multifocale, au avantajul absenței cercurilor concentrice de pe partea optică, astfel halourile nu mai apar, dar nevoia ochelarilor pentru aproape poate să apară mai frecvent. Utilizarea lor se poate face atunci când din motivele clinice enumerate anterior, există rezerve în a implanta un cristalin multifocal.

Cristalinele artificiale torice

Cristalinele artificiale torice au fost create pentru a corecta astigmatismul. Ele pot fi monofocale, și atunci postoperator pacientul va purta ochelari pentru citit sau pot să fie multifocale torice/EDOF toric (personalizate) când dependența de ochelari postoperator va fi redusă. Dar nu toate persoanele care au astigmatism necesită implantarea unui cristalin toric, acest lucru se stabilește de către medicul oftalmolog în urma consultului și unor investigații oftalmologice foarte amănunțite.

Cristalinele artificiale acomodative

Mai puțin utilizate sunt cristalinele artificiale acomodative, ce se mișcă sau își schimbă forma în interiorul ochiului, în acest mod permițând focalizarea la diferite distanțe.

Toate cristalinele artificiale enumerate mai sus, se implantează în sacul cristalinului natural, după ce cristalinul natural cu sau fără cataractă este scos in prealabil. În timp, sacul cristalinian se poate fibroza, determinând apariția cataractei secundare, care nu necesită înlocuirea cristalinului artificial printr-o altă operație, ci o procedură unică, de tratament cu ajutorul laserului, ce se efectuează în cabinet.

Deși aparatura utilizată, cât și formulele de calcul folosite sunt de ultimă generație, extrem de rar pot să apară erori refractive, acestea pot fi corectate prin intermediul ochelarilor, lentilelor de contact sau folosind tehnici refractive laser corneene.

Există lentile intraoculare ce se implantează în ochi fără extracția cristalinului natural, acestea sunt cristalinele artificiale ICL (implantable collamer lens), făcute dintr-un material numit copolimer, ce conține o cantitate foarte redusă de colagen purificat. Sunt foarte moi, biocompatibile, se introduc în spatele irisului în scopul de a corecta erorile refractive mari, având ca avantaj conservarea cristalinului natural și astfel a acomodației ochiului. Pot fi simple sau torice, aceste din urmă corectează și astigmatismul.

Putem concluziona că industria cristalinelor artificiale este foarte avansată, fiind într-o continuă dezvoltare, putând oferi astfel pacienților o gama largă de produse, capabile să satisfacă o multitudine de nevoi. În clinica Ama Optimex avem la dispoziție cele mai noi modele de cristaline artificiale, cât și o bogată experiență în ceea ce privește implantarea acestora, atât pentru operația de cataractă, cât și în scop refractiv. 

0/50 ratings

Dr. Miruna NICOLAE

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.