masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Keratoconus

Distribuie prietenilor tai!
 • 18
 •  
 •  
 •  

Keratoconus este o afectiune oculara neinflamatorie ce consta in deformarea in forma de con a corneei, urmata de o subtiere a acesteia. Corneea (stratul anterior al globului ocular) este transparenta, are o forma rotund-ovalara.

Etiologie: cauza exacta nu se cunoaste. Exista mai multe ipoteze: genetica (12% din pacienti mai au in familie rude cu keratoconus), poate insoti alte anomalii genetice (trisomia 21= sd Down) sau atopia (predispozitia la alergia).

Debutul este la adolescenta, dar poate apare si dupa varsta de 25-30 ani. Afecteaza ambele sexe, predominant masculin, avand o incidenta de 1:1000 cazuri. Afectiunea este frecvent bilaterala, dar cei 2 ochi pot evolua in mod inegal. Boala poate evolua insidios 10-20 ani, se stabilizeaza in jurul varstei de 40 ani. Exista uneori posibilitatea sa evolueze acut (hidrops acut), cu durere intensa, scaderea brusca a acuitatii vizuale, datorata unei ruptura a membranei interne a corneei.

Simptomatologia variaza in functie de stadiul evolutiv si poate cuprinde:

 • vedere in ceata;
 • fotofobia;
 • prezenta imaginilor distorsionate.

Frecvent, pacientul se prezinta la consult pentru schimbarea ochelarului, iar medicul constata prezenta unui astigmatism miopic. Daca se observa schimbarea frecventa a corectiei optice, cresterea valorii cilindrului si schimbarea axului cilindrului trebuie tras un semnal de alarma. In acest caz sunt necesare investigatii suplimentare.

Consultul oftalmologic al pacientului cu keratoconus/suspiciune de keratoconus va cuprinde:

 • refractometrie;
 • keratometrie;
 • examen biomicroscopic al corneei;
 • topografie corneana;
 • pahimetrie corneana.

Topografia corneana consta in realizarea unei harti computerizate realizata prin scanarea suprafetelor corneei (anterioara si posterioara). Deformarea corneei apare sub forma unor coduri de culoare, ca o harta geografica. Metoda este foarte precisa, diagnosticand si formele incipiente de keratoconus.

Pahimetria corneana masoara grosimea corneei (valoare normala 550 microni), iar in keratoconus se produce o subtiere progresiva a corneei, ca urmare a unei anomalii a colagenului.

Tratamentul variaza in functie de stadiul evolutiv. Nu exista un tratament medical (picaturi sau pastile) care sa vindece keratoconusul. In stadiul incipient corectarea astigmatismului se face cu ochelari sau lentile de contact moi, iar ulterior pe masura ce afectiunea evolueaza cu lentile de contact rigide, gaz-permeabile.

Tratamentul chirurgical cuprinde:

 • crosslinking cornean cu riboflavina – determina crearea de noi legaturi intre fibrele de colagen, crescand rezistenta mecanica a corneei. Efectuarea acestui tratament este limitat de o grosime corneana peste 400 microni, de aceea este importanta depistarea precoce a cazurilor de keratoconus, in vederea mentinerii unei acuitati vizuale bune pe termen lung;
 • implantarea unor inele de plastic in cornee – se aplica in stadiul 3 al bolii, se introduc prin niste canale in cornee carea au rolul de a tensiona si regulariza suprafata corneei, metoda este reversibila;
   
 • transplantul perforant de cornee sau, mai recent, transplant lamelar (tehnica DALK) cu rezultate bune pe termen lung – pacientul trebuie urmarit periodic in special in primal an dupa interventia chirurgicala, datorita riscului de rejet al grefei. Rata de succes a operatiei este de 80%, riscul de keratoconus pe grefon fiind minim.
0/50 ratings

Dr. Carmen DRAGNE

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

2 comentarii “Keratoconus

 1. Buna ziua, la clinica Dvs se poate efectua plata in rate? Deoarece nu am posibilitatea de a achita integral. Cred ca m-ar ajuta transplantul de cornee.
  Mulțumesc!

  1. Bună ziua,
   La Ama Optimex se pot achita intervențiile chirurgicale în rate fără dobândă, prin intermediul Card Avantaj sau Card Star BT, însă noi nu efectuăm transplant de cornee.
   Multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.