SUNA ACUM!

Articole Medicale

Degenerescenta Maculara – Tratamentul DMLV

Distribuie prietenilor tai!
 • 8
 •  
 •  
 •  

degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara legata de varsta sau senila, cunoscuta si ca DMLV sau DMS este o afectiune care, asa cum ii spune si numele, este direct influentata de varsta si care afecteaza zona de maxima acuitate vizuala a retinei, macula.  Acest lucru se manifesta prin alterarea calitatii vizuale centrale.

Aceasta boala este nedureroasa, nu duce niciodata la pierderea vederii, dar este invalidanta deoarece persoana ce prezinta aceasta afectiune nu mai poate citi, nu mai vede bine la TV, nu mai poate privi fotografii. De exemplu, cand priveste chipul unei persoane in loc de fata vede o pata neagra sau gri.

In multe cazuri boala avanseaza lent, atat de lent incat persoana in cauza nu isi da seama de alterarea vederii, nu este obligatoriu sa apara in acelasi timp la ambii ochi. Exista insa cazuri cand boala avanseaza foarte repede si de multe ori afecteaza vederea ambilor ochi.

Tipuri de Degenerescenta Maculara

O forma mai usoara, uscata si forma umeda. Boala in varianta uscata evolueaza lent, in stadii, pe cand DMLV umeda evolueaza rapid, fara stadii. Studiile arata ca boala in varianta umeda este cu o frecventa mai mica, aproximativ 15%, iar cea in varianta uscata in restul de 85%, problema este ca DMS uscata, se poate transforma oricand in forma umeda, totusi, acest fapt nefiind obligatoriu.

Cauze

Cauzele aparitiei bolii nu sunt exact cunoscute, dar se pare ca se datoreaza tulburarilor de circulatie a sangelui ce apar la unele persoane dupa o anumita varsta. Se cosidera ca factorii de risc sunt fumatul, rasa (rasa alba este mult mai expusa acestei boli), obezitatea, hipertensiunea arteriala, sexul (femeile prezinta un grad de risc mai mare) si, nu in ultimul rand, antecedentele familiale. Incidenta este mai crescuta in randul persoanelor de peste 65 de ani. Studiile arata ca datorita faptului ca speranta de viata este in continua crestere, numarul persoanelor cu DMLV va creste.

Dieta sanatoasa, exercitiul fizic, ne fumatul se crede ca pot ajuta la prevenirea bolii. Nu sunt cunoscute alte metode de prevenire al bolii.

Unele dintre primele semne ale bolii sunt incetosarea vederii, liniile drepte sunt percepute strambe, tulburari ale vederii centrale. Este important ca dupa o anumita varsta sa se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, in centre medicale specializate, pentru a incerca prevenirea, incetinirea evolutiei, sau tratarea unor boli, ce pot aparea de multe ori fara prea multe semne. Din consultul oftalmologic nu trebuie sa lipseasca testarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare, dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi, examen de camp vizual, iar pentru DMLV testul Amsler.

Tratamentul

Tratamentul consta in injectarea intravitreana a unei substante anti-VEGF, ce are menirea sa amelioreze starea retinei, sa imbunatateasca vederea pacientului si sa opreasca progresia bolii.

In functie de caz, se hotaraste de cate sedinte este nevoie. Doza de inceput este de 3 injectii/ochi. In anumite cazuri tratamentul poate fi personalizat.

Tratamentul se face in sala de operatie sub anestezie locala si nu necesita internare.

Investigatii, complicatii si recomandari

Investigatiile necesare pentru diagnosticarea si urmarirea evolutiei DMLV sunt tomografie retiniana, fotografie retiniana si A.F.G..
Pentru aceasta operatie nu sunt necesare analize de sange si nici consult cardiologic.

Complicatii (din fericire foarte rare):

 • Inflamatii, infectii, endoftalmita, decolari de coroida sau retina
 • Infectii
 • Endoftalmita
 • Decolare de coroida
 • Dezlipire de retina
 • Hemoragie intraoculara sau conjunctivala
 • Ineficienta tratamentului

Recomandari postoperatorii:

 • este interzisa expunerea la praf, vant
 • este interzis inotul (piscina, lac, mare) timp de 30 – 50 zile
 • in primele 2 saptamani dupa operatie se recomanda ajutor la spalatul pe cap pentru a nu intra apa in ochi
 • este interzis machiatul ochilor 3 saptamani
 • este interzis frecatul la ochi (trebuie evitat pentru 3-4 luni)
 • sunt interzise traumatismele locale, eforturile fizice intense, mai ales in primele 6-8 saptamani

Controale postoperatorii obligatorii sunt: prima zi dupa operatie, la o luna dupa ultima injectie, apoi de doua ori pe an. Functie de caz aceste date suporta modificare.

Despre complicatii, riscuri, rezultate, pacientul este informat cu ocazia consultului preoperator.

Pentru orice nelamurire sau informatie contactati pe una dintre asistentele noastre.

Precizari referitoare la injectia intravitreana cu Avastin (bevacizumab) – Comunicatul dateaza din anul 2012:

*preluat de pe Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale

Societatea Romana de Oftalmologie si Societatea Romana Retina, in urma unei stiri difuzate pe postul ProTv in ziua de 4 Martie 2012, fac urmatoarele precizari despre utilizarea intraoculara a substantei bevacizumab, nume comercial Avastin, cu mentiunea ca acestea nu au nicio legatura cu cazul de la Iasi, al Dr. Narcisa Ianopol, de care ne detasam in totalitate:

 • Utilizarea acestei substante in administrare intravitreana se practica in intreaga lume din anul 2005
 • Utilizarea acestei substante in oftalmologie se face “off-label”, in afara indicatiei terapeutice specificate de catre producator, dar prin consensul specialistilor oftalmologi. Toate forurile internationale oftalmologice au validat folosirea Avastinului intraocular si au lansat studii care au confirmat eficienta si profilul de siguranta al substantei
 • Este obligatoriu ca pacientul sa fie corect informat si sa-si dea acordul in scris pe un consimtamant redactat despre afectiunea de care sufera, posibilitatile terapeutice existente, indicatia de tratament cu substanta in cauza, alternative la aceasta optiune terapeutica, prognosticul cu sau fara tratament, reactiile adverse si efectele secundare ale medicamentului, potentialele complicatii
 • Indicatia principala a utilizarii Avastinului in injectare intraoculara a constituit-o Degenerescenta Maculara Legata de Varsta forma neovasculara, in prezent existand o paleta mai larga de afectiuni ale retinei la care Avastinul si-a demonstrat eficienta (edemul macular din diabetul zaharat si cel din ocluziile venoase retiniene, retinopatiile proliferative, glaucomul secundar neovascular, corioretinopatia seroasa centrala recidivata etc.)
 • Injectarea propriu-zisa este necesar a se face in conditii de asepsie stricta, in blocul operator, respectandu-se toate conditiile de lucru specifice unei interventii chirurgicale intraoculare
 • Medicii oftalmologi, care practica aceasta terapie, trebuie sa dispuna de bune cunostiinte in domeniul patologiei retiniene, detinerea supraspecializarii/competentei de chirurgie vitreo-retiniana fiind un garant al pregatirii profesionale in acest segment.
  Consideram ca folosirea bevacizumabului injectat intravitrean este eficienta si sigura in conditiile respectarii indicatiilor de tratament, a tehnicii chirurgicale si a normelor de conduita profesionala in ceea ce priveste medicatia “off-label”

Prof. Dr. Benone Carstocea
Presedintele Societatii Romane de Oftalmologie
Presedinte de Onoare al Societatii Romane Retina

Asist. Univ. Dr. Horia Stanca
Secretar General Societatea Romana Retina

4.7/53 ratings

4 comentarii “Degenerescenta Maculara – Tratamentul DMLV

 1. Aș dori niște informații de la dvs Am degenerescență maculară depistată în 2012 Ca medicație iau, de atunci,Ardusen , mega, Adrusen vera și macușield .Am avut și picături .Întrebarea mea este, dacă mai sunt și alte medicamente ce le pot lua .Boala nu este atât de avansată,dar îmi este, totuși, teamă .Vâ mulțumesc anticipat .

 2. Buna ziua, se poate sa imi lasati o adresa de email sa trimit niste poze cu examenul oftamologic , sa vedeti daca se mai poate trata.Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.