Feedback Feedback

Articole Medicale

Crosslinking in tratamentul keratoconusului

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  

Crosslinking in tratamentul keratoconusului

Raluca Elena Moisescu

Interventia de crosslinking reprezinta un tratament pentru keratoconus, este o procedura moderna menita sa opreasca evolutia keratoconusului – o boala degenerativa care se manifesta prin deformarea si subtierea progresiva a corneei.

Tratamentul se desfasoara in sala de operatii, in conditii sterile, cu anestezie locala, dureaza 15 minute pe ochi, nu necesita internare, pansarea ochiului sau tratament cu antibiotic postoperator. In clinica noastra, efectuam crosslinking fotooxidativ cu riboflavina, fara indepartarea epiteliului cornean (transepitelial), procedura oferindu-va confort in timpul interventiei si dupa aceea, fara durere si cu riscuri de complicatii minime postoperator.

Keratoconusul este o afectiune cronica si degenerativa ce apare, in general, in adolescenta. Printre principalele simptome mentionam aparitia dioptriilor cilindrice (astigmatism) determinate de o forma neregulata a corneei, care are tendinta de a lua forma unui con, indiferent ca ati fost sau nu purtatori de ochelari inainte de a vi se pune acest diagnostic. Boala evolueaza pana la aproximativ 35-40 de ani si pe masura ce corneea se deformeaza, se pierde acuitatea vizuala, fara sa existe sansa de a se mai recupera ulterior in mod spontan. In cazurile grave, boala poate evolua pana la pierderea vederii, fiind necesar transplantul de cornee.

Este foarte important ca boala sa fie descoperita si stopata la timp. Crosslinking-ul transepitelial reprezinta, la ora actuala, singura interventie minim invaziva, nedureroasa, menita sa stabilizeze corneea si sa opreasca evolutia bolii. Recomandam efectuarea acestei interventii in momentul in care s-a pus diagnosticul de keratoconus, deoarece evitam astfel o viitoare deteriorare a vederii, crosslinking-ul nefiind o interventie care sa restabileasca si acuitatea vizuala. De asemenea, sansele de stopare a bolii prin crosslinking sunt mult mai mari atunci cand tratamentul se aplica in primele stadii ale bolii.

Ce inseamna crosslinking?

Acesta este de fapt un proces natural care se petrece in organismul uman odata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta. In structura corneei exista fibre de colagen, sub actiunea razelor ultraviolete numarul legaturilor chimice dintre acestea creste, in acelasi timp crescand si rezistenta corneei. Atunci cand este cazul, cum se intampla in keratoconus, unde avem o cornee slabita, acceleram acest proces folosind diferite substante care determina formarea de legaturi noi intre fibrele de colagen.

Ce presupune tratamentul keratoconosului prin crosslinking?

crosslinking-1

Crosslinking-ul se realizeaza folosind substante cu rol de catalizator, pentru accelerarea procesului natural amintit anterior. Cel fotooxidativ cu riboflavina, adica vitamina B2, se practica din anii ’90 pentru cresterea rezistentei corneei si oprirea evolutiei keratoconusului. Exista doua metode de realizare a interventiei: cu si fara indepartarea epiteliului cornean (stratul de la suprafata corneei).

Prima metoda, cu indepartarea epiteliului cornean este dureroasa si presupune diverse complicatii in procesul de vindecare. Cateva zile dupa interventie ochii pot fi rosii, iritati, puteti avea pleoapele umflate si va poate deranja lumina. De asemenea, vederea poate fi mai scazuta pana in momentul in care se reface stratul de la suprafata corneei. Acesta se poate vindeca insa cu cicatrici, ochiul este mai sensibil la infectii dupa interventie sau pot aparea inflamatii ce necesita tratamente indelungate cu picaturi.

A doua metoda, fara indepartarea stratului de la suprafata corneei, anume crosslinking-ul fotooxidativ cu riboflavina prin procedeul transepitelial, realizat si in clinica noastra, nu este dureros nici in timpul, nici dupa inteventie. Utilizam metode speciale care faciliteaza patrunderea unei cantitati suficiente de substanta catalizatoare in straturile corneei si lampa cu lumina UV Avedro KXL System – cel mai nou si performant aparat pentru aceasta interventie. Aceasta tehnica este una de ultima generatie si utilizeaza lumina pulsata, scurtand astfel durata tratmentului si expunerea tesuturilor oculare sensibile (cristalin, retina) la radiatiile ultraviolete.

Interventia Crosslinking pentru tratament Keratoconus pas cu pas

La interventia de crosslinking pentru tratamentul keratoconusului veti fi asezat in pozitie culcata pe un pat special in sala noastra de operatii dupa ce, in prealabil, pleoapele au fost dezinfectate cu solutii speciale si vi s-au administrat picaturi anestezice. Tratamentul se poate aplica la ambii ochi succesiv, in aceeasi zi, daca aceasta este schema de tratament stabilita in timpul consultului preoperator. Vi se va aplica un camp steril pe fata, iar ochiul ce urmeaza a fi tratat se va mentine deschis folosind un aparat special. Prima parte a interventiei presupune administrarea repetata a solutiei de riboflavina la nivelul corneei, in cea de-a doua parte vi se va indica sa fixati un spot luminos emis de lampa Avedro, fara a misca ochii pentru cateva minute, timp in care se va desfasura procesul efectiv de crosslinking sub actiunea razelor ultraviolete.

Va recomandam ca in dimineata interventiei sa consumati un mic dejun usor si sa evitati consumul bauturilor excitante (ceai negru, cafea).

Cum apreciem daca evolutia bolii a fost stopata?

crosslinking-2

Rezultatul interventiei crosslinking pentru tratamentul keratoconusului se observa intr-un interval de timp de 2-3 luni pana la 6-9 luni, in unele cazuri. Desi interventia este menita sa stopeze evolutia bolii, exista cazuri in care aceasta nu functioneaza sau in care, dupa un anumit interval de timp, boala incepe din nou sa evolueze. In anumite cazuri, se poate indica o alta interventie prin crosslinking, pentru a se evita complicatiile grave si pentru a nu se ajunge la transplant de cornee. Daca progresia bolii este accelerata, dupa crosslinking medicul poate indica o interventie chirurgicala cu implantare de inele intracorneene ce au rolul de a intari corneea si de a incetini evolutia keratoconusului

Dupa crosslinking, intervenția pentru tratamentul keratoconusului, veti purta in continuare ochelari sau lentile de contact, caci procedeul nu restabileste acuitatea vizuala. Este posibil insa sa observati o modificare a dioptriilor fata de cele de dinainte de tratament si sa fie necesara schimbarea ochelarilor sau lentilelor. Exista cazuri in care puteti observa o usoara ameliorare a acuitatii vizuale, dar aceasta nu este o regula dupa interventie si nu apare in stadiile avansate ale bolii.

Pentru a evalua rezultatul interventiei vi se vor recomanda controale periodice la medicul oftalmolog si investigatii speciale pentru a evidentia modificarile de la nivelul corneei.

De cand se trateaza keratoconusul prin crosslinking?

Crosslinking-ul prin procedeul cu dezepitelizare este folosit pentru tratamentul keratoconusului din 1998, in Germania, iar cel transepitelial din 2004, in SUA. Rezultatele celor doua sunt similiare, insa a doua metoda presupune confort pentru pacient si un risc scazut de complicatii.

Keratoconusul este o boala grava, cu implicatii majore asupra vederii, este nevoie de urmarirea indelungata a bolii, prin efectuarea unor consulturi oftalmologice periodice. Pentru mai multe informatii despre keratoconus accesati: https://www.amaoptimex.ro/keratoconus-so/ si https://www.amaoptimex.ro/operatia-de-implant-al-inelelor-intracorneene-pentru-keratocon/ .

3.8/531 ratings

Dr. Raluca MOISESCU

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

8 comentarii “Crosslinking in tratamentul keratoconusului

  1. Bună ziua,
   La Ama Optimex, intervențiile chirurgicale pot fi achitate în rate fără dobândă prin Card Avantaj – CREDIT EUROPE BANK sau Card Star BT – BANCA TRANSILVANIA.
   O zi bună!

 1. Buna ziua, am un baiat de 37 de ani care a facut in anul 2016 krosslinking la ambii ochi ,va rog sa mi spuneti ce mai poate face pentru imbunatatirea vederii,suntem din Craiova si as vrea sa stiu daca se mai poate face ceva si daca se poate programa la dumneavoastra, multumesc!

 2. Am un fiu de 37 de ani care a facut kross linking in anul 2016,va rog sa mi spuneti daca se mai poate face ceva pentru imbunatatirea vederii(nesuportand lentilele nu a pus accent pe folosirea acestora ,acum fiind nevoit la vizita medicala sa faca ceva) si daca putem face o programare la doamna doctorMIHAELA SIMION,va multumesc!

 3. Buna ziua! Fiul meu a fost operat de dna dr. Moise un Raluca de keratoconus,în anul 2016. D-l doctor Mircea Filip ne a indrumat ,din nou, către dna doctor pentru o operație de crosslinking. As dori sa știu care sunt costurile unei astfel de operații. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.