Operatia de Glaucom

operatia de glaucom

 

Glaucomul este o afectiune oculara cronica bilaterala asociata cu cresterea presiunii intraoculare peste nivelul suportat de nervul optic, care determina in timp deteriorarea acestuia. Daca presiunea intraoculara se mentine crescuta, se ajunge si la orbire. Exista o forma de glaucom cu tensiune normala, in acest caz afectiunea fiind mai dificil de diagnosticat si de tratat. Glaucomul poate apare la orice varsta, chiar si la copil, dar este mai frecvent la persoanele peste 40 de ani. De asemenea, cei ce au mai avut in familie cazuri de glaucom riscul de aparitie al bolii este mai frecvent. Este o boala progresiva care dureaza toata viata, pentru care nu se cunoaste inca niciun tratament care sa-l poata vindeca. Cu un tratament corect, vederea poate fi pastrata pentru toata viata. In cazul in care tratamentul medicamentos nu da rezultate, este recomandata operatia de glaucom.

 

Glaucomul este o boala “vicleana”, care de cele mai multe ori nu prezinta niciun semn bolnavului, astfel ca in momentul in care bolnavul constata sau constientizeaza o inrautatire a vederii, de cele mai multe ori este prea tarziu. Orice pierdere a vederii care s-a produs pana in momentul diagnosticului si al inceperii tratamentului este ireversibila. Singurul mod de a descoperi aceasta afectiune din timp este de a efectua controale periodice la medicul oftalmolog. Datorita evolutiei tehnologice avem la dispozitie diverse echipamente si metode moderne de a diagnostica din vreme glaucomul. Un astfel de exemplu este computerul tomograf OCT CIRRUS, care ne permite, cu ajutorul laserului, sa verificam starea fibrelor nervoase ale nervului optic. Astfel, putem diagnostica glaucomul cu aproximativ 3-5 ani inainte ca acesta sa aiba manifestari clinice si putem avea o predictibilitate asupra riscului de a face glaucom. In cazul in care glaucomul este deja diagnosticat, computerul tomograf OCT CIRRUS ne ajuta sa stim cat de afectat este nervul optic, daca tratamentul este eficient, mai simplu spus ne ajuta sa monitorizam corect evolutia bolii.

 

Astfel trebuie sa intelegem ca astazi exista metode eficiente de diagnosticare, la timp, a glaucomului, cu conditia ca fiecare persoana care are peste 40 de ani sa mearga la doctorul de ochi o data pe an si sa efectueze investigatii ca: masurarea presiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, examen al campului vizual, tomografie cu computerul tomograf OCT CIRRUS (evaluarea starii fibrelor nervoase ale nervului optic), pahimetrie etc.

 

Este important de stiut ca majoritatea medicamentelor sunt eficiente in reducerea presiunii intraoculare. Cele mai multe medicamente de acest tip se prezinta sub forma de picaturi pentru ochi. Acestea sunt usor de administrat, o data sau de mai multe ori pe zi. Daca aceste coliruri nu controleaza suficient evolutia bolii, se recurge la tratamentul laser si apoi chirurgical.

 

Trebuie inteles faptul ca pentru a avea un rezultat bun in pastrarea unei vederi cat mai bune, trebuie sa existe o seriozitate crescuta din partea pacientului. Pacientul trebuie sa respecte cu strictete tratamentul prescris si sa mearga cu regularitate la control la medicul oftalmolog. Controalele se vor efectua la diverse perioade de timp, functie de caz pentru a se masura presiunea intraoculara si a face un examen al fundului de ochi, iar o data la 6 luni sa faca un examen al campului vizual.

 

Trebuie retinut faptul ca glaucomul se poate agrava fara ca pacientul sa-si dea seama, de aceea este foarte importanta administrarea zilnica a tratamentului. Pacientul glaucomatos trebuie luat in evidenta si de catre medicul de familie. Acesta trebuie sa stie cand sa trimita un pacient de urgenta la oftalmolog, avand in vedere ca, de exemplu, in atacul de glaucom, pe langa simptomele oculare (vedere incetosata ce poate scadea rapid, halouri colorate in jurul surselor de lumina, dureri oculare si perioculare) apar si simptome generale ce pot domina tabloul (greturi, varsaturi, adinamie, bradicardie, extremitati reci), facand astfel mai greu diagnosticul diferential.

 

Tratamentul antiglaucomatos este scump, dar inscrierea la medicul de familie asigura pacientului accesul la medicamente compensate stiindu-se faptul ca majoritatea medicamentelor antiglaucomatoase sunt gratuite.

 

Concluzie: glaucomul este o boala “insidioasa”, fara manifestari zgomotoase, cu o incidenta din ce in ce mai crescuta, care netratata corect duce la orbire permanenta si ireversibila. Vizitele periodice la medicul oftalmolog, investigatiile complete si corecte, tratamentul corect administrat in functie de caz, efectuat cu seriozitate de catre pacient pot preveni efectele nedorite ale acestei boli.

Investigatiile necesare pentru diagnosticarea si urmarirea evolutiei GLAUCOMULUI sunt:

 • TIO (masurarea tensiunii intraoculare)
 • CV (examen de camp vizual computerizat)
 • tomografie de nerv optic
 • pahimetrie (masurarea grosimii corneene)
 • fotografierea papilei nervului optic

Operatia de glaucom

In cazul in care tratamenul medicamentos sau laser nu da rezultate cu privire la scaderea presiunii intraoculare este nevoie de operatie. Dupa operatia de glaucom se asteapta scaderea presiunii intraoculare, exista totusi posibilitatea sa fie nevoie si dupa operatie de tratament medicamentos.

Complicatii si recomandari

Complicatii (din fericire foarte rare):

 • inflamatii
 • infectii
 • endoftalmita
 • ochi rosu
 • cataracta
 • decolare de coroida
 • durere oculara
 • hipotonie oculara (ochi moale)
 • Hemoragie intraoculara sau conjunctivala
 • ineficienta trabeculectomie (nu scade tensiunea intraoculara)

Recomandari dupa operatia de glaucom

 • este interzisa expunerea la praf, vant
 • este interzis inotul (piscina, lac, mare) timp de 30 – 50 zile
 • in primele 2 saptamani dupa operatie se recomanda ajutor la spalatul pe cap pentru a nu intra apa in ochi
 • este interzis machiatul ochilor 4 saptamani
 • este interzis frecatul la ochi (trebuie evitat pentru 3-4 luni)
 • sunt interzise traumatismele locale, eforturile fizice intense, mai ales in primele 6-8 saptamani

Controlul de prima zi si o saptamana dupa operatia de glaucom sunt gratuite. La 6 saptamani se plateste consult. Controale postoperatorii obligatorii sunt: prima zi dupa operatie, la 6 saptamani si apoi de 2 ori pe an. Functie de caz aceste date suporta modificare.

Despre complicatii, riscuri, rezultate, pacientul este informat cu ocazia consultului preoperator.

Pentru orice nelamurire sau informatie contactati pe una dintre asistentele noastre.